fredag den 7. februar 2020

Hvad er en plante?



Hvad er en plante
Der ingen tvivl om, at alle os voksne og børn har en forestilling om, hvad en plante er. Da det er noget med grønne blader og blomster og at planterne vokser i jorden og sidder fast med en rod.

Billedresultat for hvad er plante


Der er forskelige definitioner om planter, ”Mange vil kunne gøre rede for særlige kendtegen eller forskelle på nogle planter og for, at nogle er urter, mens andre er buske eller træer. Nogle planter kalder vi simpelten for ukrut, men det er kun, når de vokser på steder, hvor vi ikke vil have dem”. (Ejbye -Ernst  & Stokholm, s.84 )


















Planterne har en stor betydning for, hvordan vores omgivelser ser ud og hvor vigtigt de er. Da alt liv på jorden er afhængig af planternes evne gennem fotosyntese kan man sige.

Hvad er fotosyntese
Fotosyntese er en proces der forgår i planternes grønne blade "der skaber fast stof af enkle ting som lys, luft og vand".(Skov- i skolen.dk> Lidt om fotosyntese)
Hvis vi deler ordet "fotosyntese" i to, så foto står for ”lys” og syntese står for ”at sætte noget sammen. Som tidligere nævnt er denne proces grundlaget for livet på jorden og det betyder at alle levende organismer er afhængige af ilt som processen ses på billedet. 




















Frøplanter og sporeplanter
I de danske natur områder findes der 2237 arter af frøplanter, hvor de laver frø. Imens sporeplanterne ikke danner frø, men spreder sig ved hjælp af sporer.
Det er svært at finde præcis hvor mange plantearter der findes i hele verden. Det nyeste undersøgesesler viser, at der er omkring 400.000 arter, da der opdages og beskrives ny plantearter hele tiden.  Der er også mange arter som uddør på grund af miljøforening, hvor det sker via vores aktiviteter. 


litteratur :
Ejbye- Ernst, N. & Stokholm, D. (2015) Natur og Udeliv Uderummet i Pædagogisk Praksis. s.84-99

Link:
https://www.google.com/search?q=hvad+er+plante&rlz=1C1NHXL_daDK819DK819&sxsrf=ACYBGNQMLe1uF52D7RMkZGIc-xUfRhxzaw:1581068970851&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj7yP3ylL_nAhVBElAKHTW1CToQ_AUoAXoECBIQAw&biw=1536&bih=723 

https://www.skoven-i-skolen.dk/content/fotosyntese

Ingen kommentarer:

Send en kommentar