onsdag den 4. december 2019

Avokado forsøg - slut 19 februar 2020

Ny plante til stuen?!

Igår fik familien og jeg avokado til aftensmaden, i stedet for at smide stenen ud. Vil jeg se om jeg kan lave mit eget avokado træ. Jeg kan godt lide at genanvende ting.
Det skulle efter sigende være en lang proces. Inspiration er hentet her: https://youtu.be/o5SZeB1ZpG0 Der vil løbende komme billeder for hver uge af processen, efter 1 måneds tid. Det vil sige fra januar ;) 












På YouTube kanalen anbefales der at stenen bliver skrællet, om det fremskrider processen er jeg ikke klar over. Jeg prøver at lave et der er skrællet og et der ikke er gjort noget ved.


Så er det bare at væbne sig med tålmodighed 



Nu er der gået 1 måned fra jeg satte stenene i vand. Dagen siger den 6 januar 2020.


Stenen der ikke blev skrællet (den brune), bruger ca. dobbelt så meget vand end den anden sten (den lyse), den brune sten afgiver brunt affaldsstoffer på glasset, den lyse afgiver intet- kun kalk fra vandet (det har vi så rigeligt af på Nordals)


Der sker et eller andet med den brune sten, den er flækket!


Er det spireprocesen der er startet? (Kimroden)


Umiddelbart ikke noget anerledes med den lyse sten endnu, havde regnet med at den ville være hurtigere til at udvikle sig!

I dag lærte vi så at det altså ikke hedder en sten, men et frø i Botanisk tale (Farrel H. 2016)
Er du nysgerrig på hvad et frø er, så tryk på linket




14 januar 2020 frø rodskimen kommer nu for alvor til syne. Det går længe før frøet er helt klar til at udvokse, men når det er klar så sker der noget uge for uge. Nu kan vi begynde at måle roden.
Kimrod: 7 mm

Må indrømme at det andet frø er kommet i skammekrogen. Er bange for at bunden er vendt i vejret. Her den 5/2 2020 er der stadig ikke kommet nogen kimrod frem. 



Jubi den 6/2 2020. 2 måneder skulle der til!. Nu titter kimplanten frem. En kimplante er den unge plante, som netop er spiret frem af frøet. Kimen er forstadiet til den nye plante.

Lille film der startede 4 december og sluttede den 19 februar 2020

Jeg fik et chok da jeg skulle finde ud af noget mere om avokadoen, den skulle være så sund, men det er på helsekosten- ikke klimaet.

Flere steder på nettet googlede jeg oprindelse. Store overskrifter dukker op; ”Derfor skal du straks stoppe med at spise avocadoer” (Bo Bedre), ”Så meget vand går der til én avokado” (Danwatch), jeg kunne blive ved!

https://mydailyspace.dk/2019/07/avocado-den-udskaeldte-frugt/ advarer Ellen Bømler blandt andet mod at spise frugten, pga. dens vandforbrug. Advokadofrugten kræver nemlig 320 liter vand til én frugt. Hvilket i Petorca- provinsen i Chile har været i underskud af vand. Det har givet ulovlig udvinding af vandet i området. Bønderne i området måtte prioritere mellem at vasketøj eller lave mad. Det er på grund af frugten der manglede vand i området. (Bømler 2019)

Se i øvrigt dokumentar serien på Netflix "ROTTEN" Avocadokrigen fra 2019

Sofie Hviid har skrevet et indlæg på https://groenforskel.dk/avocado/ , hun interviewer blandt andet Bjarke Vejeskov, lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet. Han siger der ikke kan tales om, at én plante generelt bruger for meget vand. Koblingen giver ikke mening da der skal ses på hele træet, og dens betydning for naturen.

Citat fra Bjarke Vejeskov ”Plantens vandforbrug er afhængig af, hvor varmt det er, og hvor meget solindstråling, der kommer. En plante forbruger det vand, der skal til for at køle den ned. En plante bruger ikke mere vand, end det, den skal bruge.”

Med det citat plus info i artiklen fra ”info boksen”; Kræver varme himmelstrøg og tåler ikke frost eller kolde vintre. Søgte jeg temperaturer i Spanien, hvilket har de optimale temperaturer. Se dem her: https://www.tui.dk/rejse/spanien/vejr/ , her er der ikke mangel på vand. Det kræver at vi forbrugere er obs på hvor supermarkedet anskaffer deres fødevarer, det vil jeg i hvert tilfælde være næste gang. 

Litteratur:

Farrell, H. (2016). Så dine frø og kerner (s. 12-40). Samvirke.

1 kommentar: