torsdag den 26. marts 2020

K4 opgave




I min K4 aktivitet har jeg valgt at lave et miniøkosystem i en lukket glasbeholder. Forsøget er eksempel på et økosystem, hvor vand, ilt, kuldioxid og næringssalte bevæger sig i det lukkede kredsløb. 
Det med at plante i en lukket glasflaske, blev jeg inspireret af min underviser Ida, da hun også oprettede et lille økosystem og via dette link  https://www.naturhistoriskmuseum.dk/Files/Filer/Undervisningsvejledninger/FLASKEHAVEN.pdf

I glasbeholderen er det vigtigt at man vælger en lang tids plante, og det betyder at den ikke skal vokse for hurtigt, ellers fyldes glasset hurtigt. Derfor har jeg valgt at plante aloe-vera-plante i den. https://australian-bodycare.com/da/aloe-vera-plante/

Jeg lavede det med min studiekammerat Betina, hun hjalp mig med at hælde tingene i flasken. I bunden af flasken kom der lidt Lecca nødder og priklejord, derefter førte vi planterne forsigtig ned i flasken og lukkede låget til.







Som tidligere nævnt behøver man ikke vande planten, da den selv kan omdanne de nærringstoffer den har brug for, og den passer sig selv.
Det er rigtig vigtigt at man i starten lukker låget til. Nogle dage efter ser man, at der i glasset er kondens/vand. Så kan man åbne låget, for planterne, ellers kan de rådne og gå ud.


Det var spændende at lave et lille økosystem selv, det kan også laves med børn i en SFO fx. da de kan være med til at finde planter, eksperimenter det med en voksen og følge med i udviklingen. I pædagogisk praksis indgår planter ofte som en slevføgliget del, hvor om foråret fx. pædagogen sammen med børnene kan gå en tur i skoven på opdagelse og kigger efter forårs tegn. Ejbye-Ernst, N. & Stokholm, D.(2015). Natur og udeliv. s.83

Det var også lidt svært, da glasset er meget dybt og har et smalt hul. Derfor kan det være en god idé, at være mindst to mand - for en skal holde den sammenrullede avis og den anden hælder lecca nødder og jord i, uden at flaskevæggene bliver beskidt og til sidst lægge planten på midten af flasken. Den største udfordring var at få planten ned på plads. Vi blev nødt til at bruge 2 lange pinde for at rette den til. 
Nu står den i klassen og venter til vores eksamen, og jeg er mega spændt på hvor meget den vokser til den tid.


tirsdag den 17. marts 2020

Corona dage- udskudt eksamen

Ud i naturen

Øv øv øv det er træls at Danmark er lukket ned pga. Covid 19, men en nødvendighed. Heldigvis har dette modul givet os en masse inspiration til udendørs aktiviteter. Desværre er vores eksamen ligeledes udskudt til ubestemt tid. Jeg håber dog, at den skal afholdes inden juni. Det er der 3. praktik starter. Glæder mig helt vildt - det er et aflastningshjem for børn og unge med udfordringer.

Meningen med min selvstændige K4 opgave var at lave Bee Wrapshttps://www.okofamilien.dk/shop/?brand=17-beeacutes-wrap&gclid=Cj0KCQjw6sHzBRCbARIsAF8FMpUzjtG_40h2bFYPDCZOslCTV4l6vnqka36AcV13jNzCz6XvVPMB6kIaAoXCEALw_wcB ) af hygiejniske grunde og smittefare, vælger jeg at gå væk fra min ide´, men vil helt sikkert lave det senere, da alle materialer er hentet- Ib var flink at donere en plade bivoks til projektet.


Vi har i dag fået tiden til at gå ved vandet. Min søn, Simon, og veninden var med på tur.
Her er nogle billeder:


Han fandt et kæmpe vættelys fra en belemnit blæksprutte http://www.blaeksprutte.dk/vaettelys.htm
Vi undersøgte den og fandt ud af at den er 5 cm lang og 2 cm bred. Vi fandt også ud af at den var meget større end alle de andre vættelys vi havde liggende. Vættelyset er lidt kortere end Simons tommelfinger. Simons veninde havde aldrig set en i virkeligheden, så hun fik den med hjem, for at vise den i skolen. Underligt at tænke på at den er over 65 millioner år gammel.


Ungerne fandt en bunke med fjer, de blev enige om at det nok var ræven der havde været på spil.
Og hov denne mærkelige fisk lå på stranden, det gjorde den ikke i går. vi ringede til en livlinje. Vores nabo! Han er fisker. Han oplyste os om at det var en stenbidder, han spurgte om det var en kvabso! "ja hvad er det for en fætter?", "Er det en hun eller han?"https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/fisk/stenbider/. Hmm spiser den sten!, spurgte ungerne https://naturporten.dk/temaer/danmarks-dyr/fisk/item/stenbider i linket viser det sig at den ikke spiser sten, men plankton, krebsdyr og gopler. Vi tror det er en han, da den er helt lyserød i siderne og lys under bugen, så altså ikke en kvabso. 


Simon fandt, let, en masse slebet glas, der har rullet rundt i bølgerne. 
Han skyllede dem og sorterede dem i farver, da han kom hjem.
I aften taler Dronningen til nationen https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-03-17-dronningen-taler-til-nationen-klokken-20 det er ikke sket før udover nytårstalen hvert år, hvilket er historisk.

På rav tur, sammen med tøsen, der er 17 år, lige om lidt.

Vi har fundet en fælles hobby. Vi går på ravjagt med uv-lys. 


De her stykker fandt hun på vestkysten, fnuller, som de kalder det. Jeg kan ikke henvise direkte til video linket, da den ligger på Facebook, og er en lukket gruppe. Men ansøg om gruppeoptagelse hvis du er interesseret. Gruppen hedder "Alle os der elsker rav", Arvid Jacobsen er administrator i gruppen og har lavet en video, i videoen fortæller han at:

 Fniller, fnuller rav er "turistrav", størrelsen kan defineres ved, at det kan komme op i næsen:) 
Et stykke rav er lidt større og kan ikke sætte sig fast i næsen :) 
En klump rav, er større endnu.


Mange tror at det kun er på vestkysten, der findes rav. Ravet ligger hele vejen på kysterne, nogle steder på marken. Der skal bare det rette vind og vejr til. Så øvede er min datter og jeg ikke endnu at vi kan aflæse forholdene. 
Billedet er fra Nordals, man ser at der er lavvandet og "Rav tanget" ligger fint på kysten- lige til at rage i. https://www.dr.dk/nyheder/vejret/video-saadan-er-de-bedste-betingelser-rav-jagt 


Rav stykkerne lyser neon gult i mørket.



Alt dette fandt vi. 1 uge efter blæsevejr. 


Indrømmet:

Disse rav stykker er købt for en lille 50ér. Men der er noget fascinerende over det danske "Guld". læs om rav og hør Rav Anders fortælle


fredag den 6. marts 2020

Pileflet på Campus


Pileflet brødkurv

3 uger inden



I uge 7-8 forberedte vi en skabelon til en brødkurv, den skal nå at tørre inden den 6 marts. 2 Y grene, helst så ens som muligt. 

Grenen der går lige op skal snittes yderst, og den anden snittes inderst. Derefter skal de sættes sammen med tape eller snor. Jeg havde nogle klemmer der sidder på skabelonen, indtil at vi skal bruge den. 

70-80 cm lang, voldsom store brød der skal i kurven! Jeg brugte hasselgrene, da der ikke er så mange knaster, som i forhold til frugttræer.

6 marts på Campus



Vi er virkelig meget koncentreret. Vi blev enige om, at holdet aldrig havde været så stille før.


Så skal der flettes 8 taller, vi fandt 10 tynde pilegrene. Det skal virkeligt holdes stramt, og kræver mange fingerkræfter. Når pilen slipper op, starter man med den næste pil modsat, af hvor den slap op. 
3 grene i den ene ende og fortsæt i den anden. 


Jeg glemte at få et billede af to pinde der skubbes ind i det flettede. For herefter fletter man med 4 pinde. 


Sådan, tror ikke det blev en brødkurv, men nærmere en kurv til husløg og pæne sten, til pynt udenfor trappen.